Eljött a Spárga-szezon ideje!
A zöldségek királya rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Egy német mondás szerint “János-napig ne feledd, hét héten át a spárgát
edd!”.
Jakus Jánosné és férje spárga termesztéssel foglalkoznak Kelebián. A körülbelül 1 hektáron megtermelt spárgájukat nagy odaadással és szorgossággal gondozzák.
Megvásárolható Kiskunhalason a piacon szerdán és szombaton, vagy telefonon egyeztetve a 06/70-411-7223 telefonszámon.
Röviden a Spárgáról!
A spárga szinte egyedülálló abban a tekintetben, hogy egy tökéletes táplálék minden jó tulajdonságával rendelkezik. Ez az egyik leghasznosabb növényünk, melyet ajánlatos nyersen is fogyasztani. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, cinket. Vitamintartalma jelentős, többek között E, B1, B2, B6, C, A, K található benne. Nyomelemekben is gazdag, van benne ón, szilícium, molibdén. Fogyasztása jótékony hatással van számos belső elválasztású mirigyre, így az agyalapi mirigyre, a mellékvesékre, a pajzs- és tobozmirigyre, továbbá a szívműködésre, a májra, a hasmirigyre, a lépre, a tüdőre, sőt vértisztító, így pattanásos bőrre is előnyös. Erősíti a nyálkahártyát, fiatalítja a sejteket, erősíti az immunrendszert, javítja a látást.
SPÁRGÁS-SAJTOS VENDÉGVÁRÓ RECEPTJE
Hozzávalók:
-1 csomag leveles tészta
-1 csomag zöld spárga
-2 csomag mozzarella
-só
-őrölt színes bors
Elkészítés:
A spárgát meghajlítjuk, majd a fás részét letörjük. Ezután megmossuk, majd
alaposan lecsepegtetjük. A mozzarellát vastagabb szeletekre vágjuk.
Az előnyújtott leveles tésztát hat egyforma darabra vágjuk fel, majd
ráhelyezünk pár darab spárgát. Ezután megsózzuk, -borsozzuk, majd rátesszük a
felszeletelt mozzarellát. Ismét megsózzuk és -borsozzuk, majd a túlnyúló
tésztát bevágjuk pár helyen, és ráhajtjuk a sajtra úgy, hogy lehetőleg fedjék
egymást a tésztacsíkok.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük
a tésztát. Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc
alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.